Wat betekent  Piode?

 

Eigenlijk is het alleen maar een naam. Er is in de Nederlandse taal geen  "Piode".

 

Hoe de naam is ontstaan? Piode is vernoemd naar een dobbelsteen met 32 vlakken. Gevonden op een rommelmarkt. De verkoper mompelde iets dat ik toen heb verbasterd tot een "Piode".

 

Er zijn meer betekenissen. Een dorpje in de Italiaanse Alpen. Daar wordt een steen gewonnen waarvan men dakpannen (een soort leien) maakt. 

 

     

Het dorp Piode in noord Italië. Veel huizen zijn voorzien van dakpannen van een plaatselijke steengroeve. De steen heeft dezelfde naam als het dorp: "piode".

 

De herkomst van de dobbelsteen is tot nu toe onbekend. De leeftijd bedraagt volgens sommigen meer dan 300 jaar. De steen bestaat uit 12 gelijkmatige vijf- en 20 onregelmatige zesvlakken.  De vlakken zijn genummerd van 1 t/m 32. Twee tegenover elkaar liggende vlakken zijn samen 33. Behalve bij de 30. Daar tegenover is nog een “10”. Foutje of bewust zo aangebracht? Wat is dan de betekenis? De steen lijkt eenvoudig van vorm. Toch is de steen een uiting van inventiviteit, creativiteit en vakmanschap.  Iemand heeft met de steen iets willen oplossen of wellicht alleen plezier willen verschaffen. Er is, hoe dan ook, goed over nagedacht.

 

De steen roept vragen op. Waarvoor heeft de steen gediend? Hoe krijg je zo’n steen “eerlijk” geslepen zodat alle vlakken evenveel kansen hebben? Waarom staat er geen “3” op en twee maal de "10"?  Waarom is een gat in de “1” gemaakt? tot nu toe zijn de vragen allemaal onbeantwoord. Geen museum of wetenschapper die hierover iets zinnigs heeft verteld. Bij het AVRO-programma Kunst en Kitsch dacht men aan een door een walvisvaarder uit tijdverdrijf gemaakt speeltje. Dat lijkt onwaarschijnlijk. Je moet toch behoorlijk wiskundig onderlegd zijn om een dergelijke steen te snijden.

 

Het is een uitdaging om het “hoe” en “waarom” te achterhalen en te doorgronden. Het is uitdaging voor onderzoek en wetenschap, maar ook voor creativiteit en ontspanning.

 

Wie ideeën heeft over herkomst, gebruik of anderszins mag het zeggen.

 

 

 

(Voor bouwplaat klik op de foto)